Florür, doğal bir mineral olmasına rağmen, günümüzde bazı yanlış anlamalara sebep olarak negatif çağrışımlar yaratabilmektedir. Sosyal medyanın etkisiyle, florür hakkında bilinenlerin çoğu doğru olmamakla birlikte, klinik çalışmalar, yeterli ve düzenli kullanımının ağız sağlığı için önemli faydalar sağladığını kanıtlamıştır.
Ağız sağlığı ve bakım ürünlerinde sıkça rastlanan florür, içme suyuna da eklenebilir ve özellikle ağız sağlığına yönelik önleyici bakım için kullanılabilir. Ağız sağlığını tehdit eden en büyük sorunlardan biri olan diş çürükleri, uzun süre tedavi edilmezse diş kaybına ve hatta sistemik tıbbi sorunlara neden olabilir. Bu noktada, tükürük, diş çürüklerini önlemede önemli bir role sahiptir.
Florür kullanımı, tükürükle birleşerek diş minesinin sert kalmasına yardımcı olur. Özellikle çocuklarda kalıcı diş gelişimini destekler ve çürük oluşumunu önler.
Peki, florürün çalışma prensibi nedir? Bu soruya cevap vermeden önce bilmemiz gereken iki temel kavram var; demineralizasyon ve remineralizasyon. Demineralizasyon sürecinde dişlerdeki bakteriler, temizlenmemiş ağızda bulunan şeker ve karbonhidratlarla beslenerek tükürüğün asidik hale gelmesine neden olup dişlere zarar vermektedir. Florür, demineralizasyon ve remineralizasyon kavramlarıyla bağlantılı olarak dişlerin sağlıklı kalmasına katkıda bulunur. Demineralizasyon sürecinde dişlere zarar veren asidik ortamları nötralize eder ve remineralizasyon sürecinde diş minesini güçlendirir.
Florür ve flor bileşikleri, çürük önleyici programlarda yaygın olarak tercih edilen faydalı mineraller olarak kabul edilir. Günlük belirlenen miktarlarda kullanılan florür minerali, ağız sağlığına olumlu etkiler sağlar ve dişleri güçlendirirken sağlıklı bir ağıza ulaşmada yardımcı olur. Florür, ağız sağlığı için önemli bir mineraldir ve doğru kullanıldığında olumlu sonuçlar elde edilebilir.